Çalışanın mevcut olan çalışma saatlerinin değiştirilmesidir. Bu değişiklikte işyeri düzen ve verimliliği ön plandadır ve çalışma saatleri esas olarak işverenin yönetim hakkı kapsamında kaldığı söylenebilir.
COVID 19 virüsü ile savaşın en önemli silahlarından biri fiziki teması azaltmaktır. Bu amaçla işyerlerinde çalışanlar mümkün olduğu kadar birbirleri ile temas etmeyecek şekilde iş planları ile çalıştırılmalıdır. İşveren bunu düzenlemekle iş sağlığı ve güvenliği kurallarına uygun bir çalışma düzeni sağlamış olacaktır.
Covid-19 Koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında işyeri kısa çalışmaya geçeği için veya yetkili kurumlarca bazı sektörlerde çalışma saatlerinde değişiklik kararı alınmış olması nedeni ile değişikliğe gidilecek olabilir. Bu nedenle işyerinde çalışma saatleri de değiştirilmesi zorunluluğu doğmuş olacaktır.
İş Kanunu’na İlişkin Çalışma Süreleri Yönetmeliği’nin Günlük Çalışma Süresinin Duyurulması başlığını taşıyan 8. Maddesine göre Günlük çalışmanın başlama ve bitiş saatleri ile dinlenme saatleri işyerlerinde işçilere uygun araçlarla duyurulur. Yapılan işlerin niteliğine göre, işin başlama ve bitiş saatleri işçiler için farklı şekilde düzenlenebilir.
Çalışma sürelerine ilişkin değişikliğe gidilmesi halinde mutlaka bir yönetim organı kararı alınması ve bu karar ile değişikliğin ilan edilmesi şekilde uygulamayı yönetebilirsiniz.
Çalışma Saatlerinin Yeniden Düzenlenmesi Örneklerini kullanarak uygulamayı doğru yönetebilirsiniz.
Yetkili organ (yönetim kurulu/ortaklar kurulu) tarafından karar alınır. (Karar, çalışma saatlerinin hangi aralıklar arasında olacağı, hangi çalışanı kapsayacağı konularını içermelidir
İşyerinde yapılacak ilan veya bireysel tebliğler ile çalışan bilgilendirilir.
Yeniden düzenlenmiş olan çalışma saatlerine uymayan çalışan olduğu tespit edilirse bu çalışan hakkında ihtar ve/veya fesih prosedürü uygulanır.
Tüm Çalışma Sürelerinin Düzenlenmesi Örneklerine Ulaşmak İçin buraya tıklayabilirsiniz