Kısa çalışma; Genel ekonomik, sektörel, bölgesel kriz veya zorlayıcı sebeplerle işyerindeki haftalık çalışma sürelerinin/günlerinin geçici olarak en az 1/3 (üçte bir) oranında azaltılması veya süreklilik koşulu aranmaksızın işyerinde faaliyetin tamamen veya kısmen en az dört hafta süreyle durdurulması hallerinde, işyerinde üç ayı aşmamak üzere sigortalılara çalışamadıkları dönem için gelir desteği sağlayan bir uygulamadır. Gelir desteği İşkur tarafından karşılanmaktadır.
Kısa çalışma için öncelikle bir yönetim kararı almanız ve kısa çalışmaya tabi olacak çalışanları listelemeniz ayrıca çalışma çizelgesi oluşturmanız gerekmektedir. Daha sonra kısa çalışma talep formunu doğru bir şekilde doldurarak ve bir kısa çalışma başvuru dilekçesi oluşturabilirsiniz. Dayanak belgeleriniz ile işyerinin bağlı bulunduğu İŞKUR müdürlüğünün elektronik posta adresine tüm belgeleri göndermek suretiyle başvuru yapılabilir.
Kısa Çalışmanın yürütülmesi konusunda prosedür adımlarını takip edebilir ve örneklerden yararlanarak doğru bir şekilde başvurunuzu tamamlayabilirsiniz.
Eğer işyeri genelinde toplu bir uygulama yapılacak ise yetkili organ (yönetim kurulu/müdürler kurulu) tarafından işyerinde kısa çalışma uygulaması yapılacağına dair karar alınır.
(Alınan karar, kısa çalışma yapma gerekçelerini -örneğin, mücbir sebep/salgın hastalık işyerindeki çalışma sürelerinin önemli ölçüde azaltılması / işyerindeki faaliyetin kısmen veya tamamen durdurulmasına neden olan koşullar gibi - kısa çalışmanın hangi işçileri kapsadığı başlıklarını içermelidir)
Genel ekonomik, sektörel veya bölgesel kriz ile zorlayıcı sebeplerin işyerine etkilerini ve zorlayıcı sebebin ne olduğunu, İşyerinin unvanını, adresini, varsa toplu iş sözleşmesi tarafı sendikayı ve sosyal güvenlik işyeri sicil numarasını, iddiasını kanıtlayıcı somut belgeleri bir dilekçeye eklemek ve İŞKUR form dilekçesi doldurulmak suretiyle İŞKUR’a bildirimde bulunur. Bu bildirim sırasında ayrıca kısa çalışma yaptırılacak çalışanlara ilişkin bilgileri içeren liste, İŞKUR tarafından belirlenen formatta hazırlanarak, manyetik ve yazılı ortamda Kurum yetkilisine teslim edilir (Halihazırda sadece online başvuru yeterlidir).
ÇSGB tarafından talep uygun görüldüğü takdirde inceleme sonucu Türkiye İş Kurumuna, işverene ve var ise toplu iş sözleşmesine taraf sendikaya bildirilir.
Kısa çalışmanın başlaması veya faaliyetin durdurulması nedeni ile hizmet akdi askıya alınan personel hakkında İŞKUR’un güncel olarak talep edeceği bildirim ve belgeler hazırlanır, KURUM veya gerekli ise çalışana tebliğ edilir.
İşyerindeki çalışmanın tamamının veya bir kısmının (en az üçte biri oranında azaltılması) durması nedeniyle çalışma sürelerinin, saatlerinin yeniden düzenlenmesi ve çalışma koşullarında değişiklik prosedürleri uygulanır.
İşyerinde yapılacak ilan ile işyerinde kısa çalışma uygulaması yapılacağı tüm işçilere uygun yöntemler ile duyurulur.
İşyerinde geçici olarak en az dört hafta işin durması veya kısa çalışma yaptırılması hallerinde yönetmelikte aranan koşulları taşıyan işçilere çalıştırılmadıkları süre için işsizlik sigortasından kısa çalışma ödeneği ödenir.
İşveren kısmi çalışma yaptırmış ise bu süre için kıstel ücreti çalışana ayrıca öder.
Tüm Kısa Çalışma Örneklerine Ulaşmak İçin buraya tıklayabilirsiniz
09.11.2018 tarihli Resmî Gazetede yayınlanan Kısa Çalışma ve Kısa Çalışma Ödeneği Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelikile kısa çalışmaya ve kısa çalışma ödeneğine ilişkin bazı esaslar yeniden düzenlenmiştir.
Devamını Oku4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’nun “Kısa Çalışma”yı düzenleyen Ek 2. Maddesinde kısa çalışma yapılabilecek haller, kısa çalışma ödeneğine hak kazanma koşulları, ödenek miktarı gibi birçok konuda düzenleme yapılmış; buna karşılık kısa çalışma uygulamasına başvurulması halinde işçinin haklı nedenle fesih yetkisinin bundan nasıl etkileneceği hususunda bir düzenleme yapılmamıştır.
Devamını OkuBilindiği üzere, KORONAVİRÜS-COVİD19’un ekonomik ve sosyal hayatta yol açtığı çok sayıdaki olumsuzluğun azaltılması amacıyla kabul edilen 7244 sayılı...
Devamını Oku