Zorunlu Ücretsiz İzin; yasal bir tabir olmamakla birlikte karşılıklı rızaya dayalı ücretsiz izin ile karıştırılmaması bakımından bizim tercih ettiğimiz bir adlandırmadır. 4857 sayılı İş Kanunu’nda Ücretsiz İzin ile ilgili yer alan tek açık düzenleme, 7244 sayılı kanunun Korona Virüs salgını ile mücadele kapsamında 16.04.2020 Tarihli Resmi Gazete yayınlanarak yürürlüğe giren “Geçici 10. Madde” sindeki İş Kanununa yeni giren geçici uygulamanın adı olup, en çok üç aylık geçici süre için (Cumhurbaşkanınca süre 6 aya kadar uzatılabilir) geçerlidir. Bu süre içinde İşveren çalışana, eğer hiç çalışma yaptırmıyor ise herhangi bir ücret ödememekte, bunun yerine ücretsiz izne çıkarılan çalışana İŞKUR’dan günlük 39.24 TL ödenek verilmektedir.
Konuyla ilgili olarak İşverenin başvuru/bildirim yapacağı bilinmekte ise de henüz uygulama detayları belirlenmemiş ve ilan edilmemiştir.
Yetkili organ (yönetim kurulu/müdürler kurulu) tarafından karar alınır. (Ücretsiz İzin bireysel olarak uygulanacak ise organ kararına gerek bulunmamaktadır)
Karar;
konularını içermelidir. Kararda ücretsizi izne çıkacak işçilerin listesi tam olarak gösterilmese dahi, İŞKUR’a başvurudan evvel işçinin bu kapsamda ücretsiz izne çıkarıldığını gösteren başkaca bir belge bulunması gerekecektir.
İşyerinde ilan ve bireysel tebliğ ile ücretsiz izin uygulaması duyurulur. (Personelin muvafakatına gerek yoktur.)
SGK’ ya zamanında (ilgili ay prim bildirgesi verme zamanı) gerekli ücretsiz izin şerhli bildirim yapılır.
Ücretsiz izne ayrılan işçinin aylık sigorta prim bildirgelerinde “ücretsiz izinli” (kod hakkında henüz bir kesinlik yoktur) olarak gösterilir. 10 dan fazla işçi çalıştıran işyerlerinde eksik gün veya çalışmayı gösteren işveren ve çalışan tarafından imzalanmış belgelerin SGK tarafından talep edildiğinde ibraz edilmek üzere oluşturulması gerekir.
Ücretsiz izin süresinin bitiminde çalışanların normal çalışma sürelerine uygun bildirimler sürdürülür.
Personel ücretsiz izin bitiminde işe dönmez ise devamsızlık ve haklı nedenli fesih prosedürü başlatılır.
Tüm Zorunlu Ücretsiz İzin Örneklerine Ulaşmak İçin buraya tıklayabilirsiniz
Bilindiği üzere, KORONAVİRÜS-COVİD19’un ekonomik ve sosyal hayatta yol açtığı çok sayıdaki olumsuzluğun azaltılması amacıyla kabul edilen 7244 sayılı...
Devamını Oku